Εξετάσεις και αξιολόγηση μεταπτυχιακών φοιτητών
Το εκπαιδευτικό έργο κάθε ακαδημαϊκού έτους διαρθρώνεται σε δύο εξάμηνα σπουδών, το χειμερινό και το εαρινό, έκαστο εκ των οποίων περιλαμβάνει τουλάχιστον 13 εβδομάδες διδασκαλίας και τρεις εβδομάδες εξετάσεων. Τα μαθήματα του χειμερινού και εαρινού εξαμήνου εξετάζονται επαναληπτικώς κατά την περίοδο του Σεπτεμβρίου. Η παρακολούθηση των μαθημάτων/εργαστηρίων είναι υποχρεωτική.
Σε περίπτωση κωλύματος διεξαγωγής μαθήματος προβλέπεται η αναπλήρωσή του. Η ημερομηνία και η ώρα αναπλήρωσης αναρτώνται στην ιστοσελίδα του ΠΜΣ.
Σε περίπτωση που το ποσοστό απουσιών φοιτητή ξεπερνά το 20% ανά μάθημα / ή στο σύνολο των μαθημάτων, τίθεται θέμα και εξετάζεται από τη ΣΕ, η οποία γνωμοδοτεί σχετικά στη Συνέλευση του Τμήματος.
Η αξιολόγηση των μεταπτυχιακών φοιτητών και η επίδοσή τους στα μαθήματα που υποχρεούνται να παρακολουθήσουν στο πλαίσιο του ΠΜΣ πραγματοποιείται στο τέλος κάθε εξαμήνου με γραπτές ή προφορικές εξετάσεις ή με εκπόνηση εργασιών καθ’ όλη τη διάρκεια του εξαμήνου. Ο τρόπος αξιολόγησης ορίζεται από τον διδάσκοντα του κάθε μαθήματος. Η βαθμολόγηση γίνεται στην κλίμακα 1-10. Η βαθμολογία των μαθημάτων κατατίθεται στη Γραμματεία του ΠΜΣ εντός 20 ημερών από τη λήξη της εξεταστικής περιόδου.
Για την απόκτηση ΜΔΣ κάθε μεταπτυχιακός φοιτητής οφείλει να παρακολουθήσει και να εξεταστεί επιτυχώς στο σύνολο των προσφερόμενων μαθημάτων του ΠΜΣ και να εκπονήσει μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία, συγκεντρώνοντας έτσι εκατόν είκοσι (120) ECTS.
Εάν μεταπτυχιακός φοιτητής αποτύχει στην εξέταση μαθήματος ή μαθημάτων, ούτως ώστε σύμφωνα με όσα ορίζονται στον Κανονισμό Μεταπτυχιακών Σπουδών θεωρείται ότι δεν έχει ολοκληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμα, εξετάζεται, ύστερα από αίτησή του, από τριμελή επιτροπή μελών ΔΕΠ του Τμήματος, τα μέλη της οποίας έχουν το ίδιο ή συναφές αντικείμενο με το εξεταζόμενο μάθημα και ορίζονται από τη Συνέλευση του Τμήματος. Από την επιτροπή εξαιρείται ο υπεύθυνος της εξέτασης διδάσκων (παρ.6, άρ. 34, Ν.4485/2017).
Στο τέταρτο εξάμηνο του Προγράμματος προβλέπεται η εκπόνηση μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας. Η Συντονιστική Επιτροπή, ύστερα από αίτηση του υποψηφίου στην οποία αναγράφεται ο προτεινόμενος τίτλος της διπλωματικής εργασίας, ο προτεινόμενος επιβλέπων (αν δεν έχει ορισθεί ως επιβλέπων/ουσα του μετ. φοιτητή ήδη από την έναρξη των μετ. σπουδών του) και η περίληψη της προτεινόμενης εργασίας, ορίζει τον επιβλέποντα αυτής και συγκροτεί την τριμελή εξεταστική επιτροπή για την έγκριση της εργασίας, ένα από τα μέλη της οποίας είναι και ο επιβλέπων (παρ. 4, άρ. 34, Ν. 4485/2017).
Ο Επιβλέπων της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας πρέπει να είναι μέλος ΔΕΠ του Τμήματος, κάτοχος διδακτορικού και να ανήκει στους διδάσκοντες του μεταπτυχιακού. Από τα άλλα δύο μέλη της τριμελούς εξεταστικής επιτροπής τουλάχιστον το ένα πρέπει να είναι μέλος ΔΕΠ του Τμήματος, ενώ το άλλο μπορεί να είναι μέλος ΔΕΠ άλλων Τμημάτων του ΠΔΑ ή μέλος ΔΕΠ άλλων ΑΕΙ, όλοι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος και να ανήκουν στους διδάσκοντες του μεταπτυχιακού.
Το αντικείμενο της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας πρέπει να έχει ερευνητικό χαρακτήρα και να είναι πρωτότυπο ή να αφορά μετα-ανάλυση ή να αφορά συστηματική ανασκόπηση. Η γλώσσα συγγραφής της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας είναι η ελληνική. Με ευθύνη της ΣΕ του μεταπτυχιακού, εκδίδεται αναλυτικός οδηγός εκπόνησης διπλωματικής εργασίας ο οποίος αναρτάται στην ιστοσελίδα του μεταπτυχιακού.
Για να εγκριθεί η εργασία ο φοιτητής οφείλει να αξιοποιήσει τα ευρήματα της εργασίας του και να συντάξει επιστημονικό άρθρο το οποίο θα υποβάλει προς δημοσίευση σε έγκριτο επιστημονικό περιοδικό συναφές με το γνωστικό αντικείμενο του μεταπτυχιακού, το οποίο και θα γίνει αποδεκτό. Σε ειδικές περιπτώσεις, δύναται με απόφαση της ΣΕ να γίνεται αποδεκτή και μόνον η πιστοποίηση της κατάθεσης του άρθρου προς αξιολόγηση. Τέλος, ο μεταπτυχιακός φοιτητής οφείλει να υποστηρίξει τη διπλωματική του εργασία ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής (παρ. 4, άρ. 34, Ν. 4485/2017). Οι μεταπτυχιακές διπλωματικές εργασίες εφόσον εγκριθούν από την εξεταστική επιτροπή, αναρτώνται υποχρεωτικά στον διαδικτυακό τόπο του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΠΔΑ (άρ. 34, παρ. 5 Ν.4485/17). Επίσης, γίνεται ηλεκτρονική κατάθεση της διπλωματικής εργασίας στο Ψηφιακό Αποθετήριο του Ιδρύματος, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Συγκλήτου του ΠΔΑ.
ΑΡΘΡΟ 8
Υποχρεώσεις και δικαιώματα μεταπτυχιακών φοιτητών
– υπερβούν το ανώτατο όριο απουσιών (20%)
– έχουν αποτύχει στην εξέταση μαθήματος ή μαθημάτων και δεν έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμα και παράλληλα έχουν υπερβεί τη μέγιστη χρονική διάρκεια φοίτησης στο ΠΜΣ, όπως ορίζεται στον παρόντα Κανονισμό,
– έχουν παραβιάσει τις κείμενες διατάξεις όσον αφορά την αντιμετώπιση πειθαρχικών παραπτωμάτων από τα αρμόδια πειθαρχικά Όργανα,
– αυτοδίκαια κατόπιν αιτήσεως των μεταπτυχιακών φοιτητών,
– υποπέσουν σε παράπτωμα που εμπίπτει στο δίκαιο περί πνευματικής ιδιοκτησίας (Ν.2121/93) κατά τη συγγραφή των προβλεπομένων εργασιών τους.
Με γνώμονα την συνεχή βελτίωση του προγράμματος μαθημάτων και την άμεση προσαρμογή των γνωστικών αντικειμένων στις συνεχώς αναπροσαρμοζόμενες ανάγκες της παγκόσμιας κοινότητας, υιοθετείται ο θεσμός του εξωτερικού αξιολογητή (external evaluator). Ο εξωτερικός αξιολογητής θα είναι ακαδημαϊκός της αλλοδαπής ή παράγοντας της αγοράς με εμπειρία στην εκπαίδευση, διεθνώς αναγνωρισμένου κύρους, ο οποίος θα συνεργάζεται με την Σ.Ε. και θα δρα συμβουλευτικά κατά την διαμόρφωση και τροποποίηση του προγράμματος σπουδών του Π.Μ.Σ. Ο εξωτερικός αξιολογητής θα επιλέγεται από την Γ.Σ ανάμεσα από επιστήμονες οι οποίοι θα προτείνονται από την Σ.Ε. με τριετή θητεία.
Οι αρμοδιότητές του θα είναι:
Πιο συγκεκριμένα στο πλαίσιο του ΠΜΣ «ΘΕΡΑΠΕΙΑ KAI ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΡΑΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΛΚΩΝ» απονέμεται Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Θεραπεία kai Φροντίδα τραυμάτων και ελκών» .
ΑΡΘΡΟ 9
Υποδομή ΠΜΣ
α) τον προϋπολογισμό του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και των συνεργαζόμενων για την οργάνωσή του φορέων σύμφωνα με το άρθρο 43,
β) τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων,
γ) δωρεές, παροχές, κληροδοτήματα και κάθε είδους χορηγίες φορέων του δημόσιου τομέα, όπως οριοθετείται στην περίπτωση α΄ της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α΄ 143), ή του ιδιωτικού τομέα,
δ) πόρους από ερευνητικά προγράμματα,
ε) πόρους από προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή άλλων διεθνών οργανισμών,
στ) μέρος των εσόδων των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.)
ζ) κάθε άλλη νόμιμη πηγή.
Επειδή τα λειτουργικά έξοδα του Π.Μ.Σ. δεν καλύπτονται εξ ολοκλήρου από τις ανωτέρω πηγές χρηματοδότησης, μέρος των λειτουργικών του εξόδων καλύπτεται από τέλη φοίτησης.